GLÆDEN VED LIVET: I juni sidste år blev jeg mormor, det er dejligt, og små børn er utroligt tillidsfulde.

Forleden sad drengen på skødet af mig ved frokostbordet. Han kan endnu ikke med ord forklare, ”jeg keder mig nu og vil noget andet?”.

Han gjorde det, en etårig kan, nemlig lynhurtigt at kaste sig bagover i protest. Jeg holdt ham tæt ind til mig. Han så noget betuttet ud. Hovedet havde ramt stolekanten. De store øjne, der nu kikkede op, synes at sige, ”skal jeg græde, eller er det ok?”

Han overgav sig til fornemmelsen af mine arme. Sekunder senere var han klar til nye eventyr på gulvet.

Smuk sø i skoven

Angst for det ukendte

Mit barnebarn vil som alle andre børn lære nye ting hver dag, blandt andet hvad han kan have tillid til og stole på, hvad der er usmart og uhensigtsmæssigt. Det er learning by doing gennem leg og udforskning.

Jeg tror på at jo tryggere en opvækst, vi kan give vores børn, jo mere tillid til livet får de. Er der en grundlæggende utryghed i hjemmet, opstår der automatisk behov for kontrol. Kontrollen udspringer af angst – angst for det ukendte farlige, det alt for overvældende skræmmende, frygt for alt det, der muligvis kunne ske. Tilliden brister. Årsagen kan være utryghed i familien, tab, uforudsigelige forældre, verbale, psykiske, fysiske eller emotionelle overgreb eller andre årsager.

Utryghed og traumer lærer barnet at skulle holde øje med alt og forsøge at navigere udenom det farlige. Det ved jeg fra min egen opvækst. Tidligt lærte jeg at aflæse min fars hans energi, passe godt på mig selv. Der skulle nødigt ske noget. Selv når jeg troede, alt var godt, kunne der pludselig falde brænde ned.

Kontrol er umuligt – genfind tilliden

At skulle kontrollere og være på forkant med livet er en umulig opgave.

Den grad af kontrol, vi lærer i opvæksten, tager vi med i voksenlivet. Selv om vi ikke husker alle barndommens oplevelser, så gør vores krop. Vi fortsætter med at overtænke, overanalysere, fortolke og ofte fejlfortolke omverden.

LÆS OGSÅ: Gode råd til at styrke parforhold og sexliv

Måske skulle vi i stedet øve os i at genfinde tilliden, skridt for skridt begynde at kaste os ud i livet, baglæns, forlæns, på hovedet, begynde at slippe noget af kontrollen.

Anne Søvang

Anne Søvang udbyder clairvoyant healing og tankefeltterapi for mennesker i forandring og for de, der ønsker at slutte fred med fortiden, finde nye spor i deres liv, genfinde tilliden og kærligheden til livet.

Hun har blandt andet arbejdet i helsekostbranchen, har en helsevejlederuddannelse og har haft stor glæde af naturlige kosttilskud i perioder med udfordringer.

Hun oplevede et wakeup call for en del år siden. ”Der måtte være noget andet, en ny vej”. Interessen for det hele menneske, sammenhængen og forståelsen mellem årsag og virkning opstod.