Jeg er så heldig at have fået lov til at skrive en blogpost her på Herba Nordics hjemmeside. Det har jeg glædet mig meget til, og jeg håber, du vil synes om den og de forhåbentligt næste mange klummer.

Hvis du kender mig fra tv og andre medier, ved du måske, at jeg i en årrække har været syg? Jeg havde daglige smerter i nakke, ryg og arme. Tabte ting ud af hænderne, og indimellem kollapsede mit ene ben under mig. Håret fald af, armene sov og fingrene var kolde, og jeg kunne ikke holde på en saks, hvilket gjorde, at jeg måtte opgive mit levebrød som frisør og designer.

Derfor blev butikken lukket, og jeg sygemeldte mig. At lukke sin butik, uden at det er ens eget valg, er ikke særligt sjovt, og det resulterede i en svær depression, hvilket kun gjorde smerterne værre. Når man er deprimeret, spiser man ofte det, der er nemmest. Og det er mange gange ikke det, der er sundest. Man lægger sig på sofaen, fordi man er træt, og det har ryggen ikke godt af.

Urter og naturmedicin

Men det var dengang. I de seneste par år har jeg prøvet på at finde ud af, hvorfor jeg havde det, som jeg havde det, og jeg er blevet meget klogere. Jeg prøvede jo at få hjælp af diverse læger, men ingen kunne gøre andet end at give mig medicin – og det ønskede jeg ikke. En kort periode på antidepressiv medicin gjorde mit liv endnu mere utåleligt, så jeg måtte finde ud af, hvorfor jeg havde de mange smerter og det dårlige humør.

Og det har jeg faktisk selv fundet ud af! Og det er det, jeg gerne vil dele med alle jer andre. Og det er derfor, jeg arbejder med, hvilke urter og hvilken kost, der modvirker depression, slidgigt, influenza, hjerte- karproblemer og meget andet. Jeg har taget en uddannelse som kostvejleder, og jeg vil derfor også fortælle om kostens indvirkning på dit helbred og din psyke.

Depressioner og hovedpiner

Jeg har hele min barndom lidt af svære eksemer og voldsomme hovedpiner og har fået et utal af kemiske medikamenter mod det. Jo ældre jeg blev, jo mere spekulerede jeg over årsagen til mine lidelser og gjorde mindre og mindre brug af de skrappere og skrappere midler, jeg fik for min eksem. Lægerne søgte aldrig årsagen. Som voksen begyndte jeg, efter den omtalte sygdomsperiode på fem år, at interessere mig mere og mere for ”det hele menneske”, altså at anskue sygdom på flere planer, og ikke blot symptombehandle. Det gik op for mig, hvor mange lidelser der skyldes ”egenpåvirkning”; altså forkert kost og mangel på motion/forkert motion.

En stor del af de sygdomme, vi i dag kender som livsstilssygdomme, er nemlig sygdomme, vi har spist os til. Vi spiser os syge, og min holdning er derfor, at vi også med den rigtige kost og de rigtige urter kan spise os raske igen.

Holistisk livsanskuelse

I min søgen på at finde årsagen, stødte jeg flere gange på urtemedicin og den holistisk lægeform, hvor man kikker på både krop og sjæl, kost og motion.
I mit eget liv har jeg et utal af gange haft en indre konflikt med den moderne medicin, det der kaldes ”konventionel medicin”. Faktisk burde urtemedicin være ”den traditionelle”, da den har været brugt i årtusinder, og den videnskab, de alment praktiserende læger og sygehusene bruger, burde kaldes ”moderne medicin”, da det har en meget kort historie sammenlignet med urtemedicinen.

Planter til medicinske formål

I begyndelsen af det 19. århundrede, da kemisk analyse blev tilgængelig, kunne forskerne begynde at udvinde og ændre de aktive ingredienser fra planter. Planter, som var blevet brugt til medicinske formål længe før vor tid, blev analyseret.

Gamle kinesiske og egyptiske papyrusskrifter beskriver plantemedicinske anvendelser så tidligt som 3000 f.Kr. Oprindelige kulturer (såsom afrikanske og indianske) anvendte urter i deres helbredende ritualer, mens andre udviklede traditionelle medicinske systemer (såsom Ayurveda og traditionel kinesisk medicin), hvor urtebehandlinger blev anvendt. Arkæologer i blandt andet Norge har også fundet spor af medicinplanter, som formentlig er blevet brugt af vikingerne.

Men i moderne tid begyndte kemikerne at lave deres egen version af plantestofferne. Over tid faldt brugen af naturlægemidler til fordel for kemiske stoffer. I dag er næsten en fjerdedel af moderne lægemidler afledt af planteekstrakter. Hvorfor så ikke bruge det Moder Natur har uden at gøre det til et kemisk produkt?

Tilhængere af kosttilskud og urtemedicin

World Health Organization har undersøgt brugen af phytoterapi, og de anslår, at 80 procent verden over er tilhængere af urtemedicin og kosttilskud. I Tyskland bliver omkring 600-700 plantebaserede lægemidler anvendt og ordineret af omkring 70 procent af de tyske læger.

I de seneste 20 år i USA har den offentlige utilfredshed med prisen på receptpligtig medicin, kombineret med en interesse i at vende tilbage til naturlige eller økologiske løsninger, ført til en stigning i brugen af urtemedicin (Urtemedicin | University of Maryland Medical Center). Denne udvikling vil også slå igennem i Danmark i løbet af få år.

Vi har en mængde gode urter og planter i vores haver og natur her i Danmark og Norden, og dem, synes jeg, vi skal gøre brug af og dermed udnytte dem, kaldet phytoterapi. Ved phytoterapi forstås slet og ret behandling med plantestoffer. Anvendelsen af lægeurter har altid spillet en central rolle i folkemedicin samt i klostermedicin.

Hvor man tidligere hovedsageligt bestemte planternes virkning ved at prøve sig frem, bliver de i dag testet og dokumenteret analytisk, så man ikke længere spiller hasard med helbredet, men behandler ud fra videnskaben. Altså den tilgang som Herba Nordic har. Phytoterapi omfatter alt lige fra teer, omslag, bade og inhalationer til industrielt fremstillede phytofarmaka og altså også Herba Nordics tabletter.

Bliv bevidst om kroppens helbredelse

Som behandler vil jeg gerne hjælpe mine klienter til at forstå, at bevidste skridt for at ændre ens livsstil gennem kost, motion, urter, yoga, meditation og massage vil aflaste mange sundhedsmæssige forhold. At vi selv vælger vejen i vores rejse mod øget sundhed og dermed kropslige helbredelse som følge deraf.
Har du spørgsmål om urtemedicin eller sygdom og sundhed, er du velkommen til at skrive til mig, så vil jeg bringe svaret i min næste blog her på siden. Skriv til mig på info@paleopower.dk eller “like” min Facebook-side PaleoPower. Du kan også se mere på www.paleopower.dk.
Jeg vil desuden lige nævne, at jeg ikke er lønnet af Herba Nordic, medicinalvirksomheder eller andre og får intet for at anbefale deres produkter.