Naturen i haven: Den spiselige permahave

Af | 2019-01-19T11:08:57+00:00 19/01/2019|Ikke-kategoriseret|0 Kommentarer

SKØN HAVE: Luk øjnene og forestil dig en vidunderlig have, hvor træerne tynges af frisk og lækker frugt, hvor buskene stråler med lækre bær i alle farver, svampe spirer i kompostbunkens skygge, seje kiwier giver frugt i læ af en lindetræs lund.

Gå videre mellem urtespiraler, jerngitre med slyngplanter, højbede, der præger havens smukke landskab.

Sådan er Kærbakkens Permahave på Samsø – her råder naturen, og den lærer fra sig til havens ejer.

Permakultur og natur

Bag hele visionen om permakultur ligger en ide: Man skal tage sig af jorden, så vil den tage sig af dig og give dig gaver i form af sund og nærende mad.

En permahave er et kredsløb i økologi, der er lavet på en måde, så det udvikler og vedligeholder sig selv. Det kan være ved hjælp af planter, der er flerårige, ved stabling af planter, ved biodiversitet og ved et fornuftigt jordække.

Alle planter bidrager til en permahave

I en permahave er der ikke noget, der blot er til pynt. Det kan godt være smukt, men det er altid også nyttigt.

Planter kan eksempelvis give læ og ly, spises, dæmpe ukrudt, trække insekter til, der afskrækker andre skadelige insekter, være gode til bestøvning eller give gødning.

Bogen Den Spiselige Permahave er det redskab mange af os har ventet på. Her finder du klare værktøjer, der logisk kan bruges i bestræbelserne på at gøre haven til et spisekammer, der er helt og aldeles i pagt med naturen.

LÆS OGSÅ: Den store antiinflammatoriske kostguide

Permahave

Spis af permahaven

Bogen kommer godt rundt om de områder, der ligger til grund for succes i den nordiske permakultur.

Design af en permahave er også vigtig, og her er der nyttige informationer om mad, vand, dyr, planter og de strukturer man bør lægge for at opnå en balanceret helhed.

Med bogen i hånden bliver det lettere at ændre det stykke jord, man vil gøre til et bæredygtigt og livgivende sted.

Økosystem i balance

Permakultur betyder det samme som vedvarende kultur.

Ideen er holistisk forstået på den måde, at man skal opbygge vedvarende dyrkning og økologisk bæredygtige systemer.

Det er vigtigt, at man gør det i harmoni med naturen og de sparsomme ressourcer. Men belønningen er til gengæld en lille oase fyldt med ens egen økologiske frugter og grøntsager.

Bogen er udkommet på Muusmann Forlag.

OBS: Lige nu har du mulighed for at deltage i en konkurrence på Facebook/Herbanordic om at vinde et eksemplar af af bogen Den Spiselige Permahave og et eksemplar af bogen Den Store Antiinflammatoriske Kostguide.

Om forfatteren: