Kroppen er på mange måder som en blomst – hvis den ikke plejes og får den rigtige næring, visner den. Får den til gengæld masser af næring vil den sprudle og vokse.

Som de fleste ved, er det derfor vigtigt, at du plejer din krop, således du opnår større velvære fysisk, som ofte kan lede til mere velvære psykisk.

Det kan være svært at prioritere i en travl og stresset hverdag

Vi får alle motivation for at gøre noget godt for vores krop, og give den det næring den har brug for. Den ene aften få man lavet en lækker salat, men den anden kommer man sent hjem og tager lige en pizza med på vejen. Så har du svært ved at indtage en sund og varieret kost, kan du gøre brug af kosttilskud som supplement.

LÆS OGSÅ: Naturen i haven: Den spiselige permahave

Masser af grønt skal vi have.

Forskellige kosttilskud til forskellige formål

I Danmark er nogle af de mest populære kosttilskud for den normale dansker fiskeolie og vitaminpiller. Dette skyldes de omega 3 fedtsyrer, der findes i fiskeolie, samt de vitaminer og mineraler, der findes i vitaminpiller.

Kosttilskuddene kan bruges, hvis du ikke indtager tilstrækkelige mængder til dagligt. Spiser du for eksempel ikke fisk af den ene eller anden grund, kan du med fordel indtage fiskeolie. På den måde kan du opnå nogle af de positive effekter såsom positivt bidrag til en normal hjertefunktion og syn. Er du på udkig efter en fiskeolie, har Suplab.dk lavet en af Danmarks bedste fiskeolie test.

De fleste har i løbet af deres liv spist en vitaminpille i den ene eller anden form. De kan købes som multivitamin eller i piller som udelukkende indeholder en type vitamin, f.eks. D-vitamin. Hvis du er opmærksom på, at du mangler nogle vitaminer, kan dette være et godt supplement til din kost.

D-vitaminmangel kan opstå om vinteren, da vi optager en stor del af D-vitamin igennem sollys. Oftest købes der multivitamin, da dette giver en bred vifte af de nødvendige vitaminer og mineraler. A- og D-vitaminer er to vitaminer, som eksempelvis har en positiv virkning på immunforsvar, hvilket oftest indgår i multivitaminpiller. Så hvis du vil holde en forkølelse for døren, kan multivitaminpiller hjælpe dig, MEN det er selvfølgelig ikke en garanti, at du undgår det

Du kan få for meget af visse vitaminer

Nogle vitaminer er fedtopløselige, mens andre er vandopløselige. Det betyder i praksis, at vandopløselige vitaminer i store mængder, bliver udskilt igennem urinen. Fedtopløselige vitaminer (Eksempelvis A-vitamin) ophober sig kroppen, hvorefter det kan blive farligt. Ifølge Suplab.dk, skal du derfor være opmærksom på, ikke at spise mængder udover det anbefalede på etiketten. Ser du derfor et barn ved siden af et tomt vitaminpilleglas, skal barnet straks til lægen, eftersom børn ikke kan optage samme mængder som voksne.

Omvendt døde den kendte opdagelsesrejsende, Vitus Bering, af skørbug, som er en direkte konsekvens af C-vitaminmangel, da de ikke havde grøntsager med på skibet.

Gravide kan få mere velvære af vitamintilskud

Ifølge sundhedsstyrelsen, anbefales gravide at indtage D-vitamin dagligt igennem hele graviditeten, da D-vitamin er vigtigt for både barn og mor. Derudover anbefales det også at indtage jern på 40 – 50 mg fra 10. Graviditetsuge. Dette skyldes at kvinders jerndepoter generelt er mindre samt at de ikke kan dække deres behov igennem kost under graviditeten.