Så meget forurener du med din gamle brændeovn

Af | 2018-09-20T19:51:49+00:00 20/09/2018|Ikke-kategoriseret, Livsstil|0 Kommentarer

LIVSNYDER: Mange forbinder det gode liv med sol, afslapning og udendørsaktiviteter om sommeren. I de mørke måneder er det indehygge, rødvin og gang i brændeovnen, der varmer krop og sjæl. Men vær opmærksom på, at hvis du har en ældre brændeovn, så kan den være en storforurener.

Bor du i en af de 335.000 danske husstande, som har en gammel, ikke-Svanemærket brændeovn fra før 2005? Så skynd dig at skifte den ud.

Forureningsberegner – se hvor meget du forurener miljøet

Denne forureningsberegner viser, hvor meget du forurener miljøet med en gammel, ikke-miljømærket brændeovn, og tallene er astronomiske.
Fyrer du eksempelvis op i din gamle brændeovn 100 dage om året, udleder det lige så mange sundhedsskadelige partikler, som hvis du varmer dit hjem op med almindelig fjernvarme i 41.700 dage, svarende til 114 år! Eller med et gasfyr i 1.670.000 dage, svarende til 4.575 år!

Prøv selv beregneren og se, hvor meget du forurener miljøet med din brændefyring.

Alle tal i beregneren stammer fra Det Økologiske Råd, som også har kvalitetstjekket beregneren.

Brændefyring forårsager 550 danskeres for tidlige død

Det er af Det Økonomiske Råd anslået, at brændefyring (især via ikke-miljømærkede brændeovne) årligt er skyld i, at 550 danskere dør for tidligt, ligesom det er skyld i 330.000 årlige luftvejslidelser blandt os danskere.

Her er det antaget, at der altid fyres optimalt, hvilket ikke er tilfældet. Derfor er tallet i praksis formentlig langt højere.

Har du en gammel brændeovn, bør du altså skifte din varmekilde ud derhjemme. Fjernvarme vil være et godt alternativ: Som beregneren viser, udleder det langt mindre sundhedsskadelige partikler, og dertil vil fjernvarme om 5-7 år være CO2-neutral.

Det gode liv handler ikke kun om at leve sundt, tage de rigtige kosttilskud eller dyrke motion – det handler også om at leve så bæredygtigt som muligt – om at sætte så få og små aftryk som muligt til gavn for de kommende generationer.

Om forfatteren: