LIVSNYDER: Mange forbinder det gode liv med sol, afslapning og udendørsaktiviteter om sommeren. I de mørke måneder er det indehygge, rødvin og gang i brændeovnen, der varmer krop og sjæl. Men vær opmærksom på, at hvis du har en ældre brændeovn, så kan den være en storforurener.

Bor du i en af de 335.000 danske husstande, som har en gammel, ikke-Svanemærket brændeovn fra før 2005? Så skynd dig at skifte den ud.

Forureningsberegner – se hvor meget du forurener miljøet

Denne forureningsberegner viser, hvor meget du forurener miljøet med en gammel, ikke-miljømærket brændeovn, og tallene er astronomiske.
Fyrer du eksempelvis op i din gamle brændeovn 100 dage om året, udleder det lige så mange sundhedsskadelige partikler, som hvis du varmer dit hjem op med almindelig fjernvarme i 41.700 dage, svarende til 114 år! Eller med et gasfyr i 1.670.000 dage, svarende til 4.575 år!

Prøv selv beregneren og se, hvor meget du forurener miljøet med din brændefyring.

Alle tal i beregneren stammer fra Det Økologiske Råd, som også har kvalitetstjekket beregneren.

Brændefyring forårsager 550 danskeres for tidlige død

Det er af Det Økonomiske Råd anslået, at brændefyring (især via ikke-miljømærkede brændeovne) årligt er skyld i, at 550 danskere dør for tidligt, ligesom det er skyld i 330.000 årlige luftvejslidelser blandt os danskere.

Her er det antaget, at der altid fyres optimalt, hvilket ikke er tilfældet. Derfor er tallet i praksis formentlig langt højere.

Har du en gammel brændeovn, bør du altså skifte din varmekilde ud derhjemme. Fjernvarme vil være et godt alternativ: Som beregneren viser, udleder det langt mindre sundhedsskadelige partikler, og dertil vil fjernvarme om 5-7 år være CO2-neutral. Alternativt kan man købe en ny eller låne til den. En ny er altid bedre end en gammel.

Det gode liv handler ikke kun om at leve sundt, tage de rigtige kosttilskud eller dyrke motion – det handler også om at leve så bæredygtigt som muligt – om at sætte så få og små aftryk som muligt til gavn for de kommende generationer.